EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA CORPULUI UMAN

Ce este ALCOOLUL ?

1Din punct de vedere chimic, molecula de alcool are următoarea formulă :
 CH3 – CH2 - OH

Alcoolul este un drog puternic, cu potenţială dependenţă, care poate dăuna sănătăţii. Consumat timp îndelungat alcoolul poate afecta grav ficatul, creierul, sistemul nervos şi inima. Alcoolul micşorează nivelul de hormoni, reduce abilitatea sexuală atât la bărbaţi cât şi la femei. Alcoolul influenţează capacitatea de a lua decizii bune, de a gândi şi de a controla impulsurile. Dacă eşti într-un post de conducere şi eşti nevoit să iei decizii, consumul de alcool poate duce la pierderea locului de muncă. Dacă lucrezi într-un mediu cu substanţe chimice toxice de tipul solvenţilor, efectele combinate ale alcoolului cu cele ale toxicului care intră în organism pot determina apariţia unor intoxicaţii cu sechele grave, cu deces prematur.

 

Efectele alcoolului asupra organismului
2 
        Alcoolul, spre deosebire de mâncare, nu este digerat în stomac şi în intestine. Când alcoolul ajunge în stomac, o parte din el trece în celulele stomacului şi apoi în circuitul sanguin. Restul trece în intestinul subtire şi apoi direct în sânge. Alcoolul poate afecta ţesuturile care protejează stomacul şi laringele. Chiar şi în cantităţi mici, alcoolul creşte secreţia sucurilor digestive din stomac şi creează o senzatie de foame. Iritarea constantă a învelişului stomacului poate produce gastrită: inflamaţia cronică a mucoasei. Mâncarea poate încetini absorbţia alcoolului în sange cu aproape 50% . Mâncărurile grase, alături de proteine, care se găsesc în lapte şi brânză, îl pot proteja pe cel care bea de a se intoxica prea repede. Gradul de intoxicaţie este determinat de cantitatea de alcool consumată o singură dată precum şi de viteza de consumare. Consumul lent şi în doze mici permite ficatului să oxideze alcoolul mult mai eficient decât când este consumat dintr-o dată. Rezultatul va fi un grad mai mic de intoxicaţie.
        Alcoolul trebuie descompus de ficat în CO2 şi H2O, înainte de a ieşi din organism. Ficatul nu poate descompune o dată decât cantităţi mici. Restul alcoolului circulă în sânge până ce ficatul va fi din nou capabil să-l descompună. Când ficatul devine foarte slăbit, apar simptome în tubul digestiv şi în sistemul circulator. Ciroza este o deteriorare a ficatului care distruge ţesuturile sănătoase şi lasă numai ţesuturi grase şi fibroase. Ciroza este cauzată de consumul excesiv de alcool pe o perioadă îndelungată.
        Pe măsură ce alcoolul circulă prin sânge, el ajunge la toate părţile organismului. În cateva minute el ajunge şi la creier. Alcoolul este sedativ şi depresiv, el încetineşte activitatea creierului. Alcoolul împedică atât stocarea cât şi obţinerea informaţiei din memorie, poate produce halucinaţii şi chiar apoplexie.
2 
        Alcoolul poate deteriora atât vederea cât şi auzul. Gustul, mirosul şi percepţia tactilă pot fi, de asemenea, afectate. Întrucât toţi muşchii sunt sub controlul creierului, acest control este tulburat chiar şi de cantităţi mici de alcool. Această deteriorare poate duce în timp la pierderea coordonării şi a puterii de reacţie.
        Greutatea organismului reprezintă un factor determinant pentru efectul alcoolului asupra organismului. Ficatul oxidează alcoolul, ceea ce înseamnă că îl descompune chimic. O persoană mai voluminoasă va putea suporta mai uşor efectele alcoolului decât o persoană cu greutate mai mică. Efectul de intoxicaţie apare atunci când alcoolul ajunge la creier şi nu mai poate fi oxidat de ficat. Reţineti, alcoolul nu este digerat, cum este mâncarea. El este absorbit în sânge, o parte prin stomac şi o parte prin intestinul subţire.
        Tăria unei băuturi alcoolice determină şi efectele sale asupra organismului. "Tăria" indică concentraţia de alcool în băutură. Conţinutul de alcool:

  1. Bere: 3-6% alcool (făcut din cereale)
  2. Vin: 10-14% alcool (din struguri)
  3. Gin, whisky, cognac, rom: 40-50% alcool (amestec fermentat de cereale şi fructe)

        Nivelul de alcool în sânge reprezintă cantitatea de alcool transportat de sânge la creier, determinând gradul de intoxicaţie.
        Un nivel de alcool în sânge de 0,01-0,02% nu are un efect prea mare asupra organismului; 0,10-0,15% cauzează simptome mai grave, printre care deteriorarea vederii, a auzului, a deprinderilor motorii. La un nivel de 0,10-0,15% este foarte periculos şofatul unei maşini. La 0,20% apar clar semne de beţie: dificultatea de a vorbi, de a merge. Concentraţiile de peste 0,40% duc la o  stare de comă. Cele de 0,60-0,70% cauzează moartea.
       După cum vedeţi, alcoolul are multe efecte asupra organismului. Unele sunt de scurtă durată, altele sunt lungă durată. Ambele pot fi însă dezastruoase.

Efecte de scurtă durată ale alcoolului
- răspunsuri încetinite faţă de mediul ambiant
- scăderea coordonării
- scăderea capacităţii de a gândi limpede
- alterarea memoriei
- voma
- tulburări de vedere
- risc crescut de accidente
- dificultatea de a merge sau de a sta în picioare
- pierderea cunoştinţei
- coma
– deces

Efectele de lungă durată ale alcoolului
- alcoolismul
- pierderea memoriei
- ciroza hepatică
- deteriorarea creierului
- boli de inimă
- malnutriţia
- scurtarea duratei de viaţă
- moartea prin accidente (de automobil)
- moartea prin alte accidente.