ÎN SOCIETATE...

       Este de mult ştiut că participarea la jocuri cu băuturi alcoolice încurajează consumul rapid de cantităţi mari de alcool. Noi cercetări au arătat că petrecerile liceale private pot încuraja studenţii să bea excesiv.
       O echipă americană şi-a propus să observe comportamentul de la 66 petreceri pe o perioadă de un an şcolar. Pentru aceasta ei au notat concentraţia alcoolului din sânge. Au aflat că la petreceri fetele beau mai mult decât băieţii,  fapt care i-a mirat. Studenţii care veneau pentru a socializa şi cei care mergeau la petreceri deschise tuturor beau mai puţin decât cei de la distracţiile private.
      Îngrijoraţi de aceste statistici, adulţii s-au hotărât să ceară sprijin persoanelor calificate. Au ajuns la concluzia că părinţii îşi pot ajuta copii prin purtarea unei discuţii libere, chiar de la o vârstă fragedă, înainte de clasa a 6-a. Ca idei de pornire a dialogului sunt următoarele întrebari :

1

     1.Ce vei face dacă te afli la o petrecere unde sunt doar băuturi alcoolice ?

     2.Ce vei face dacă colegul/colegii tăi vor doar să bea şi să petreacă ?

     3.Ce faci dacă găseşti un student întins pe jos în baie din cauza băuturii ?

     4.Ce vei face în cazul în care eşti rugat să ai grijă de un coleg care este beat?

        Pentru a-şi da seama din timp de eventualele probleme, părinţii îşi pot întreba copii dacă le plac orele de la şcoală, în ce activităţi sunt implicaţi, dacă şi-au făcut prieteni sau cunosc persoane care beau, dacă se simt copleşiţi pe plan moral şi cel mai important, ce ar putea face ei ca adulţi ca să îi ajute. De asemenea ar trebui să le ofere informaţii corecte despre alcool. Ca exemplu, că o anumită cantitate de bere, vin sau whisky conţine aceeaşi cantitate de alcool.
        Cea mai periculoasă perioadă este cea a liceului, în care toţi ne credem destul de mari pentru a lua singuri decizii. Cei mai mulţi beau mai des de o dată pe săptămână. Acum accesul este uşor la bere şi alte băuturi alcoolice, fiind « susţinut » şi de presiunea grupului de « a fi sociabil », « a te relaxa », şi « a te distra ». Noi trebuie să conştientizăm că nu trebuie să bem dacă nu vrem. Lumea răspunde diferit la băuturile alcoolice, aşa că nu ar trebui să ne luăm după ceilalţi. În orice caz, fiecare ar trebui să îşi ia deciziile pentru el, bazate pe propria gândire, experienţă şi dorinţă.