EFECTE PSIHOLOGICE
Ce este dependenţa de alcool/alcoolismul?
Alcoolul este un drog în stare lichidă, al cărui consum conduce în timp la dependenţa fizică şi psihică. Alcoolismul este manifestarea conştientă sau nu, prin care individul caută satisfacerea nevoii de a consuma alcool indiferent de mijloace sau consecinţe, pentru evitarea sevrajului sau a stărilor psihice neplăcute. Consumul este determinat de dependenţa fizică şi dependenţa psihică.
Alcoolismul este o boală primară, cronică, influenţată în dezvoltarea şi manifestările ei de factori genetici, psiho-sociali şi de mediu. Boala este deseori progresivă şi fatală. Se caracterizează prin pierderea controlului asupra consumului de alcool, constant sau periodic, preocuparea faţă de alcool, consumul de alcool în ciuda consecinţelor nefaste şi dereglări ale gândirii, cea mai importantă fiind negarea.
Consecinţele nefaste sunt problemele legate de alcool sau pierderile suferite în diferite domenii cum ar fi sănătatea fizică (ex.: sindromul retragerii, boli de ficat, gastrită, anemie, disfuncţii neurologice); activitatea psihologicăactivitatea relaţională (ex: probleme în căsnicie şi abuz asupra copilului, afectarea relaţiilor sociale); activitatea ocupaţională (ex: probleme legate de şcoală sau serviciu); şi probleme legale, financiare sau spirituale.
Negarea este folosită aici nu doar în sensul psihanalitic al unui mecanism unic de apărare şi de negare a semnificaţiei evenimentelor, ci într-un sens lărgit ce include o serie de manevre create pentru a reduce conştiinţa faptului că mai degrabă consumul de alcool constituie cauza problemelor unui individ, şi nu rezolvarea acestor probleme. Negarea devine parte integrantă a bolii şi un obstacol major în calea recuperarii.
Cine este dependent de alcool? Este dependent de alcool cel care consumă alcool în mod repetat şi nu se poate opri din consum fără a suferi stări fizice sau psihice neplăcute.
Diverse motive ale consumului de alcool:
Consumul de alcool este o metodă rapidă şi plăcută de a modifica emoţiile, sentimentele, stările de dispoziţie în general. în general se apelează la consumul de alcool când apare teama faţă de ceva, în aşteptarea unui lucru plăcut (celebrare, sărbătorire), în aşteptarea unui lucru neplăcut, temător.
Alte motive des invocate de consumatori sunt: supărarea, bucuria, agresivitatea, povara singurătăţii sau povara psihologică a responsabilităţilor, bucuria, îmbunătăţirea relaţiilor cu ceilalţi, socializare, alungarea temporară a stresului, apărarea împotriva sentimentelor neplăcute, curajul de a spune ceva, stimulare sexuală temporară, dorinţa de recompensare, plăcere.
Efectele alcoolismului asupra organismului
Seneca (4.î.Hr. – 65 după Hr.) descria alcoolismul ca fiind nebunie liber consimţită care permite să iasă la iveală orice slăbiciune. Beţia se transformă în cruzime aproape nemijlocit, căci sănătatea minţii se degradează iar cel atins de beţie devine dezinteresat, indiferent şi superficial.
Efectele alcoolului asupra creierului şi sistemului nervos şi psihicului:
Celulele nervoase nu se regenerează. La fiecare consum de alcool sunt distruse mii de celule nervoase. Distrugerea treptată a neuronilor se observă în timp, mai ales de către persoanele apropiate alcoolicului. Această reducere a numărului neuronilor cauzează şi reducerea performanţelor creierului, vizibile în scăderea capacităţii de memorizare (apar lacune de memorie), a capacităţii de gândire, de înţelegere, pierderea simţului critic şi a discernământului. Consumul abuziv poate cauza în timp deteriorări şi leziuni organice la nivelul creierului, ajungându-se la psihosindromul organic, la convulsii, delirium tremens sau la demenţă.
Din punct de vedere psihic, dependentul de alcool manifestă o răceală emoţională, o alterare treptată a sentimentelor, indispoziţii frecvente şi schimbări bruşte a opiniilor.
Mai pot să apară: - nelinişte interioară, agresivitate, iritabilitate; - tulburări de somn, coşmaruri; - lacune de memorie (nu-şi mai aduce aminte ce a făcut în urmă cu două ore sau două zile) ; - depresie, frică, complexe de inferioritate ascunse uneori în spatele unei faţade de grandomanie; - lipsa de voinţă, promite dar nu-şi ţine promisiunea; - izolarea şi reducerea sferelor de interes; - lipsa de igienă, decădere fizică şi psihică;
Efectele alcoolului asupra vieţii sociale
Dependenţa de alcool cauzează în timp tulburarea relaţiilor interpersonale, reducerea sentimentelor de responsabilitate, neglijarea educaţiei copiiilor, întârzierea şi absenţa de la locul de muncă, accidente de muncă şi de circulaţie, delicvenţă, divorţ, pierderea locuinţei şi a locului de muncă.