ALCOOLUL ÎN MEDIUL NOSTRU SOCIAL

     Consumul de alcool este o problemă pe care trebuie să o luăm in considerare, mai ales atunci când este vorba de adolescenţi! Contrar părerii comune, tinerii pot deveni dependenţi de alcool, mai repede decât adulţii. Cu cât încep să bea mai devreme, cu atât este mai mare riscul de a deveni alcoolici. De ce? Pentru că tinerii au greutatea corporală scăzută, conţinutul de alcool în sânge creşte mai repede iar aceştia se intoxică mai repede decât adulţii, cu mai puţin alcool.

     Datele sunt îngrijoritoare. O persoană din 13 este suspectă de alcoolism. Câteva milioane de oameni beau prea mult şi riscă să abuzeze de alcool. Obişnuinţa de a bea este o problemă serioasă. Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătaţii, fiind corelat cu 80% dintre cazurile de sinucidere, 50% din crime, 30% dintre accidentele rutiere fatale si 15% din cazurile de înec. Este de asemenea unul din factori, în unul din trei cazuri de divorţ si unul din trei cazuri al molestării de copii.

1

     Consumatorii de alcool au devenit în ultimii ani centrul atenţiei, mai ales datorită informaţiilor provenite din diverse studii / cercetări, conform cărora, alcoolul consumat în cantităţi moderate pare a avea chiar un efect benefic asupra organismului uman. Majoritatea oamenilor consumă alcool în diferite cantităţi şi cu frecvenţă variată, doar circa 10% dintre ei fiind abstinenţi în majoritatea ţărilor lumii.

     Problemele legate de consumul de alcool au ajuns deja să fie considerate ca probleme de sănătate mintală, fapt pentru care OMS, OIM, ONU, UNESSCO sunt din ce în ce mai unanimeîn legătură cu priorităţile de intervenţie in acest domeniu.

     Consumul de alcool poate favoriza apariţia cirozei la ficat, poate să afecteze negativ copii nenăscuţi şi este asociat cu cancerul de sân la femei, cancerul gurii, al esofagului, al faringelui si al laringelui. Consumul mare de alcool a fost corelat şi cu performanţă sexuala slabă, demenţă si degenerare musculară.

     Există ideea greşită că alcoolul te ajută atunci când eşti deprimat, atunci când ai o problemă te face să uiţi de ea. Această părere este total greşită. Alcoolul  nu ne ajută, ci este defapt un depresiv, el poate face ca o persoană deprimată să se simtă şi mai rău, să-şi piardă controlul şi să recurgă la gesturi imprudente, violente şi chiar fatale. Alcoolul distruge personalitatea omului si ii afectează relaţiile sociale cu cei din jur.

1

     Din punct de vedere al relaţiilor cu cei din jur, consumatorul de alcool fie se autoizolează, se ascunde de ceilalţi pentru a bea, devine furios, întristat sau iritat după ce a băut, se simte vinovat sau deprimat din cauza comportamentului său când bea, nu participă la activităţile sociale, fie este marginalizat de celelalte persoane. În adolescenţă, consumul de alcool pare a fi un semn de bărbăţie şi de maturitate în ochii celor care îl practică. Foarte curând, va deveni un viciu pentru care ceilalţi îl condamnă şi în consecinţă îl marginalizează pe băutor.

     Ocolit de prieteni şi nemulţumit de sine însuşi, tânărul va evita să vorbească despre problema lui şi adeseori persistă  în a refuza să recunoască problema pe care o are.

Vorbeşte cu cei apropiaţi, recunoaşte că alcoolul e duşmanul tău, ai incredere în tine şi cere ajutorul, pentru că este o lege a naturii să ne ajutam unii pe alţii !