DESPRE PROIECT

       Alcoolul este astăzi problema numărul unu în ceea ce priveşte consumul de droguri. Deşi alcoolul a apărut iniţial din motive practice, utilizarea lui s-a schimbat ulterior. Oamenii au început să încerce diferite tipuri de alcool, iar consumul de băuturi alcoolice a devenit o parte din cultura europeană.
       Câteva pahare de bere sau un pahar de vin gustate ocazional, după mese festive sau pentru „întărire” nu-i vor pricinui nici un rău adultului sănătos.
       Afirmaţia lui Paracelsus:”Toate lucrurile sunt otrăvuri şi nimic nu este fără otravă; numai doza face ca un lucru să nu fie otravă” este valabilă şi în cazul alcoolului. Consumat iniţial din curiozitate sau teribilism, alcoolul consumat regulat şi în cantităţi mari, poate crea dependenţa.
       Consumul de alcool poate fi considerat un drog. De ce? Pentru simplu fapt că produce dependenţa fizică şi psihică. Un consumator de alcool în mod excesiv nu se poate opri fără să nu sufere stări fizice şi psihice proaste: tremurături, vărsături, frică, transpiraţii... Toate acestea sunt cauzate de faptul că organismul, odată obişnuit cu alcool, nu poate funcţiona în lipsa acestuia. Persoanele dependente de alcool au nevoie de acesta pentru a se repune în formă. Ele consideră alcoolul o metodă simplă şi rapidă prin care îşi pot schimba starea de moment, emoţiile şi sentimentele. Conform specialiştilor cauzele alcoolismului sunt determinate de stări psihice prin care trece individul la un moment dat. Cea mai des invocată este teama de ceva. La aceasta se mai adaugă: supărarea, frustrarea, bucuria, singurătatea, agresivitatea, stresul, lipsa curajului...
       Dependenţa de alcool şi alcoolismul se dezvoltă in timp. Au fost evidenţiate câteva situaţii care au determinat stabilirea unor stadii a dependenţei de alcool.

1. Întâi a survenit curiozitatea. S-a încercat alcoolul o data, apoi, de mai multe ori.
2. Alcoolul a fost consumat ocazional în societate, la petreceri sau între prieteni, apoi a devenit obişnuinţă.
3. Alcoolul a fost consumat în mod regulat.
4. Alcoolul a fost consumat în vederea diminuării disconfortului emoţional sau psihic.
       Alcoolismul este o boală, nu un viciu. Este o boală progresivă, fizică, mentală şi spirituală, incurabilă, marcată de obsesia de a bea, în ciuda răului fizic produs de consumul de alcool. Este o boala a negării. ( "Eu nu sunt alcoolic!"- în ciuda tuturor evidenţelor). Alcoolismul ca orice boala nu face discriminări, nu ţine cont de vârstă, sex, cultură, educaţie religioasă, provenienţă socială sau mediu de viaţă.
       Deoarece este o temă atât de frecventă între cei de o vârstă cu noi, am considerat ca un punct de vedere al adolescenţilor despre consumul de alcool ar fi interesant. Am vorbit cu colegii de clasă şi prietenii noştri dacă luptă împotriva consumului excesiv de alcool. În urma prezentărilor făcute pentru prezentarea proiectului, la nivelul şcolii şi comunităţii, am primit reacţii pozitive din partea celor din jur.
       Astfel, am hotărât să ne documentăm mai mult despre acest lucru. Se vorbeşte atât de mult despre consumul de alcool, încât acest subiect este acum tratat cu indiferenţă şi oamenii nu se mai informează asupra riscurilor. După ce am strâns destul material şi am aflat lucruri noi şi interesante am devenit mai hotărâţi că este foarte important să ne expunem şi noi punctul nostru de vedere. Ca să accentuăm importanţa acestei probleme am alcătuit chestionare la care au răspuns colegii noştri, iar pe baza lor am construit diagrame ce arată gravitatea acestei probleme. Nu este o problemă doar a noastră personal, a membrilor comunităţii nostre ci este o problemă a întregii omeniri. Alcoolul face victime peste tot, în toate ţările de pe glob, neţinând cont de gradul de dezvoltare a ţării respective.subiect. De aceea credem că această problemă nu este specifică unei anumite comunităţi, ci interesează pe toată lumea. Prin proiectul realizat vrem să conştientizăm pe cei din jurul nostru, mai ales pe cei apropiaţi nouă ca vârstă, asupra riscurilor consumului de alcool.
Alcohol        Îngrijorător este faptul că dependenţa de alcool s-a răspândit foarte mult în rândul tinerilor care, din teribilism şi inconştienţă, ajung să nu mai poată fi salvaţi din capcana „drogului lichid”.
       Să sperăm că proiectul iniţiat de noi va contribui la diminuarea numărului de consumatori de alcool din orice colţ din lume indiferent de vârsta acestuia. Este o problemă care ne priveşte pe TOŢI nu doar pe UNII.